• 1.478 beoordelingen  

Wat zijn hangmatten?

Een hangmat is in feite een doek dat tussen twee punten wordt opgehangen. Hangmatten kan je gebruiken om in te lezen, te slapen of lekker te luieren. Doordat de hangmat wat schommelt, wordt het liggen in een hangmat als zeer relaxt ervaren.

Waar komt het woord hangmat vandaan?

De hangmat vertolkt het Latijns-Amerikaanse levensgevoel als geen ander, zoals men reeds in het Caribische gebied, Brazilië of Mexico heeft kunnen leren kennen.

In het noordoosten van Brazilië, de Caribische landen en de tropische regionen van Latijns-Amerika, is het leven zonder hangmat ondenkbaar. Wat bijna niemand weet, is dat Columbus toen niet alleen Amerika ontdekte, maar ook de hangmat. Hij bracht hem mee naar Europa van met grote ontdekkingsreizen, waar hij vooral populair werd bij de zeelui van het koloniale tijdperk. Tegenwoordig is de hangmat een geliefd gebruiksvoorwerp bij kinderen, stellen, families, reizigers en therapeuten. Voor ontspanning en behaaglijkheid zorgen is het doel. Bovendien spreken ook praktische redenen voor de hangmat: hij neemt niet veel ruimte in beslag en is extreem flexibel inzetbaar, kan binnen seconden opgehangen en afgehaald worden.

21 artikel(en)   
Van hoog naar laag sorteren
21 artikel(en)   
Van hoog naar laag sorteren

Nieuwste reviews in de categorie 'Hangmatten'

Feedback Company
 1. Hangmat 'Dominica' Marrakesh
  Marokko in huis
  We zagen deze hangmat op de site en waren direct verliefd. Bij binnenkomst een dag later (!) waren we nog verliefder. Nu hangt ie (vanwege... Lees meer.
 2. Hangmat 'Tortuga' Ocean
  hangmat
  Vlotte levering. Valt zeer in de smaak!... Lees meer.
 3. Hangmat 'Barbuda' Cult
  Nog net op tijd
  Had nog een verjaardagscadeautje nodig en ben goed geslaagd. De jarige was erg content en ik maakte goede sier!... Lees meer.
 4. Hangmat 'Martinique' Ocean
  Goede investering
  Ik ben bevattelijk voor spanning. Daarom heb ik op advies een hangmat gekocht.... En het helpt! De koop niet, natuurlijk, maar het gebruik. De Matinique... Lees meer.

De oorsprong van de hangmat

De oorsprong van de hangmat ligt bij de Indianen van Midden- en Zuid-Amerika (Taíno). De inheemse bewoners wisten al vroeg wat ze er aan hadden, want ze beschreven de hangmat al sinds vele honderden jaren als “wieg van de Goden“. De eerste hangmatten werden uit de schors van de Hamack-boom gemaakt, daaraan dankt de “Hamaca“ zijn naam. De Nederlanders spraken een poos van een 'hangmak' of 'hanggemak', maar later verbasterde dit tot het meer gangbare 'hangmat'

De hangmat op zee

Columbus ontdekte de hangmat op de Bahama's, waar hij op 17 oktober 1492, slechts vijf dagen naar aankomst, verrast ontdekte, dat "de mensen in netten tussen bomen sliepen“, volgens zijn aantekeningen. Hij voerde de hangmat in Europa in, waar hij toen vooral bij zeelui erg geliefd was. In plaats van op het vochtige, harde dek te moeten slapen, waar het vies was en zwart zag van het ongedierte, konden zij nu ontspannen in een hangmat en zich laten wiegen door de golven.