• 1.478 beoordelingen  

Wat zijn hangmatten?

Een hangmat is in feite een doek dat tussen twee punten wordt opgehangen. Hangmatten kan je gebruiken om in te lezen, te slapen of lekker te luieren. Doordat de hangmat wat schommelt, wordt het liggen in een hangmat als zeer relaxt ervaren.

Waar komt het woord hangmat vandaan?

Het woord hangmat zou uit het Taíno komen, van het woord hamaca. De Taíno vormden een indianenvolk dat leefde in gebieden rond de Caribische Zee. In het begin werd het hangmak genoemd, later werd dit verbastert tot hangmat.

Waar de hangmatten zelf oorsponkelijk vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Me gaat er van uit dat de hangmatten komen van de Indianen uit Zuid- en Midden-Amerika. Maar andere bronnen beweren dat de hangmat zijn oorsprong in Brazilië vindt. Christoffel Columbus nam de hangmat als eerste mee naar Europa.

Zeilschepen met hangmatten

In Zuid- en Midden-Amerika is de hangmat een gewoon deel van het meubilair, dat zowel binnens- als buitenhuis wordt gebruikt: om in te rusten, dommelen of te slapen. Brazilianen nemen hun hangmat mee als ze bij familie of vrienden blijven overnachten. Hangmatten werden in het verleden op zeilschepen en ook nu nog door zeilers gebruikt. Ze nemen minder ruimte in dan een bed en door hun ophanging vangen ze de bewegingen van het schip op.

De verschillende soorten hangmatten

Er zijn verschillende soorten hangmatten. Zonder stokken en met stokken.

In de hangmatten zonder stokken hoor je overigens schuin te liggen. In de grootste matten kun je ook overdwars liggen. Hangmatten zonder stokken zijn te onderscheiden in twee soorten:

Maya of Mexicaans: Dit zijn geweven hangmatten met een open structuur die lijkt op een fijn visnet.
Braziliaans: Dit zijn dichter geweven hangmatten, waarbij het liggedeelte een lap stof is.

Hangmatten met stokken kom je veel tegen in westerse landen. Het liggedeelte van dit type hangmat bevindt zich tussen twee stokken, die de stof (vaak katoen) of het net spreiden. Dergelijke hangmatten zijn goedkoper te produceren maar hebben wel wat nadelen: ze zijn instabieler, iets minder comfortabel en zwaarder. Het grootste voordeel van de hangmat met spreidstok is dat je wel heerlijk kan zonnen in de hangmat. Het doek slaat namelijk niet om je heen.

In het algemeen wordt door kenners de voorkeur aan hangmatten zonder stok de voorkeur gegeven: de doek of het net vormt zich naar je lichaam, ze ondersteunen het lichaam gelijkmatig, liggen daarom erg prettig. Verder zijn ze lichter, veel compacter om op te bergen en minder kwetsbaar. Het grote voordeel van de hangmat met stok is dat deze -ook in ongebruikte toestand- gespreid blijft en er daardoor mooier uitziet. Voor marketingsdoeleinden, waarbij de hangmat bedrukt wordt, wordt derhalve gewoonlijk aan hangmatten met stok de voorkeur gegeven.
20 artikel(en)   
Van hoog naar laag sorteren
20 artikel(en)   
Van hoog naar laag sorteren

Nieuwste reviews in de categorie 'Hangmatten'

Feedback Company
  1. Hangmat 'Barbuda' Ocean
    Hemelse hangmat
    Voor mijn vrouws verjaardag gekocht en eigenlijk alleen al vanwege de kleuren. Heb inmiddels een 2de gekocht, want ik krijg haar er niet meer uit.... Lees meer.
  2. Hangmat 'Martinique' Sunset
    Chill
    Begin mei besteld en gekregen. Kon er vlot in liggen en wil er eigenlijk niet uit :-)... Lees meer.