• 1.478 beoordelingen  

Wat zijn hangmatten?

Een hangmat is in feite een doek dat tussen twee punten wordt opgehangen. Hangmatten kan je gebruiken om in te lezen, te slapen of lekker te luieren. Doordat de hangmat wat schommelt, wordt het liggen in een hangmat als zeer relaxt ervaren.

Waar komt het woord hangmat vandaan?

De hangmat vertolkt het Latijns-Amerikaanse levensgevoel als geen ander, zoals men reeds in het Caribische gebied, Brazilië of Mexico heeft kunnen leren kennen.

In het noordoosten van Brazilië, de Caribische landen en de tropische regionen van Latijns-Amerika, is het leven zonder hangmat ondenkbaar. Wat bijna niemand weet, is dat Columbus toen niet alleen Amerika ontdekte, maar ook de hangmat. Hij bracht hem mee naar Europa van met grote ontdekkingsreizen, waar hij vooral populair werd bij de zeelui van het koloniale tijdperk. Tegenwoordig is de hangmat een geliefd gebruiksvoorwerp bij kinderen, stellen, families, reizigers en therapeuten. Voor ontspanning en behaaglijkheid zorgen is het doel. Bovendien spreken ook praktische redenen voor de hangmat: hij neemt niet veel ruimte in beslag en is extreem flexibel inzetbaar, kan binnen seconden opgehangen en afgehaald worden.

20 artikel(en)   
Van hoog naar laag sorteren
20 artikel(en)   
Van hoog naar laag sorteren

Nieuwste reviews in de categorie 'Hangmatten'

 1. Hangmat 'Grenada' Izmir
  Kicken
  Machtig mooie hangmat. Ligt heerlijk en lekker rustige kleuren. Binnen een dag in huis na bestelling.... Lees meer.
 2. Hangmat 'Tortuga' Izmir
  Snel besloten en gekregen
  We hebben snel een cadeautje moeten zoeken en binnen een dag hadden we deze hangmat. De jarige was er erg verguld mee...nu zijn wij wat... Lees meer.
 3. Hangmat 'Rico' Rainbow
  Gaaf ding!
  Dacht dat ie wat te klein zou zijn, maar past perfect. Lekker groot en stevig.... Lees meer.
 4. Hangmat 'Margarita' Autumn
  Leuk kerstcadeau
  Deze hangmat heb ik van mijn man gekregen en ben er erg blij mee. Nu hangt ie nog binnen, maar bij de eerste zonnestralen gaat... Lees meer.

De oorsprong van de hangmat

De oorsprong van de hangmat ligt bij de Indianen van Midden- en Zuid-Amerika (Taíno). De inheemse bewoners wisten al vroeg wat ze er aan hadden, want ze beschreven de hangmat al sinds vele honderden jaren als “wieg van de Goden“. De eerste hangmatten werden uit de schors van de Hamack-boom gemaakt, daaraan dankt de “Hamaca“ zijn naam. De Nederlanders spraken een poos van een 'hangmak' of 'hanggemak', maar later verbasterde dit tot het meer gangbare 'hangmat'

De hangmat op zee

Columbus ontdekte de hangmat op de Bahama's, waar hij op 17 oktober 1492, slechts vijf dagen naar aankomst, verrast ontdekte, dat "de mensen in netten tussen bomen sliepen“, volgens zijn aantekeningen. Hij voerde de hangmat in Europa in, waar hij toen vooral bij zeelui erg geliefd was. In plaats van op het vochtige, harde dek te moeten slapen, waar het vies was en zwart zag van het ongedierte, konden zij nu ontspannen in een hangmat en zich laten wiegen door de golven.