De hangstoel, van hippie tot hipster

Kent de hangmat een eeuwenoude geschiedenis; de hangstoel heeft heel wat minder jaartjes ervaring. Van hippie hoogtepunt in de jaren zestig tot lieveling van de hipster anno nu; in een aantal decennia is de hangstoel getransformeerd van rotan meubelstuk tot veelzijdige relaxplek voor binnen en buiten.

 

De eeuwenoude geschiedenis van de hangmat

 

Het verhaal is misschien wel bekend: toen Christoffel Columbus eind 15e eeuw voet aan Caribische wal zette en kennis maakte met de inheemse Taíma, was het hangende bed de ‘hamacas’ één van de producten die hij mee terug nam naar Europa. Maar al lang voordat Columbus ook maar was geboren was de hangmat al een centraal onderdeel van de beschavingen in Meso-Amerika. Zoals bij de Maya’s. Deze oude beschaving ontstond rond het jaar 2000 voor Christus en uit duizend jaar oude documenten blijkt dat de hangmat bij de Maya’s een integraal onderdeel was van het dagelijks leven. Ook bij de laatste inheemse stammen die er nog op deze wereld zijn, in bijvoorbeeld het Amazonegebied, zien we dat de hangmat dezelfde centrale rol in hun leven speelt als bij hun voorvaderen eeuwen geleden.

 

Ontdekking van Amerika en kennismaking met de hangmat

 

De rotan hangstoel uit de jaren zestig

 

De hangstoel kent als uitvinding van de twintigste eeuw een heel wat minder indrukwekkende geschiedenis. Maar dat is ook logisch, aangezien de hangmat al eeuwen in zowel de zit- als ligbehoefte kon voldoen. De historie van de hangstoel begint in 1957, met de rotan hansgtoel van Nanna en Jörgen Ditzel. Deze stoel is iconisch geworden voor de jaren zestig. Gemaakt van stug en krakend rotan en ontworpen in een minimalistische eivorm, was dit de eerste stoel waarbij de stoelpoten werden vervangen door een ophangketting. Een populaire variant op de rotan hangstoel is de ‘bubble’, een ontwerp van eero Aarnio uit 1968. Deze ronde hangstoel is gemaakt van transparant acryl en een hangende variant op de ‘bal chair’ van ondoorzichtig acryl en met stoelpoot. In de ‘bubble’ verdwijnen omgevingsgeluiden naar de achtergrond en kun je jezelf heerlijk terugtrekken in je eigen ‘bubbel’.

 

Originele rotan hangstoel jaren zestig 

 

Naar de hangstoel van nu

En toen gebeurde er een hele tijd niks op hangstoel gebied. Sinds de laatste jaren is de hangstoel een enorme comeback aan het maken, zowel binnen als buiten. De hangstoel zoals we hem nu kennen is uiteraard een variant op de hangmat; want hoewel die heerlijk is om te liggen, biedt die te weinig ondersteuning om te zitten en is die nogal wiebelig. Net zoals van de moderne hangmat zijn er van de nieuwe hangstoel ook vele varianten te koop: van de simpele canvas hangstoel tot een ronde houten designhangstoel met losse kussens. Er zijn ultra comfortabele hangstoelen met armleuningen, voetensteun en nekkussen, en minimalistische hangstoelen met een spreidstok over de lengte in plaats van de breedte, waardoor je hierin vrij alle kanten op kunt bewegen. Hangstoelen in elke kleur, in elk formaat en van elk materiaal, van kindformaat tot family size, met of zonder standaard…. de keuze is enorm.

 

Moderne hangstoel

 

Van hippie tot de hipster

 

Als je even op Pinterest rondkijkt of de hippe lifestyleblogs afschuimt, zul je zien dat de hangstoel een populair onderwerp van gesprek is. Waren het in de jaren zestig de hippies die de hangstoel massaal omarmden, tegenwoordig is de hangstoel bij de hipsters in trek. In deze subcultuur met een retro karakter wordt constant gezocht naar originaliteit en authenticiteit. Een hangstoel geeft natuurlijk een uniek karakter en een retro tintje aan ieder interieur. Bovendien versterkt het schommelen in een hangstoel de vrije geest en ze zijn ideaal om mee te nemen naar een obscuur festival in een bos om alternatieve bandjes te beluisteren. Hang een aantal hangstoelen in een hip kantoor, biologische koffiebar of vintage b&b en die plek zal een onwaarschijnlijke aantrekkingskracht op hipsters uitoefenen. Hoe dan ook, één ding is zeker: je hoeft echt geen hippe of hipster te zijn om van een hangstoel te houden. Volgens ons is de hangstoel sowieso een lange toekomst beschoren!

 

Hipsters in park in hangstoel