De vijf variaties van de hangstoel

Als er één item is waarvan de populariteit alleen maar toeneemt, is het wel de hangstoel. Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is om los te zitten van de grond en hoe mooi een hangstoel kan zijn; niet alleen in de tuin of op het balkon, maar ook in huis. Er komen dan ook steeds meer soorten hangstoelen bij. Hier de vijf belangrijkste variaties!

 

De rotan hangstoel

 

De historie van de hangstoel begint in 1957, toen Nanna en Jörgen Ditzel de rotan hangstoel ontwierpen en op de markt brachten. Het was de eerste stoel waarbij de stoelpoten werden vervangen door een ophangketting - en werd een enorm succes. De eivormige stoel van krakend rotan is geworden tot icoon van de jaren zestig. Een populaire variant op de rotan hangstoel is de ‘bubble’, een ontwerp van Eero Aarnio uit 1968. Deze ronde hangstoel is gemaakt van transparant acryl en vormt een echte bubbel, waarin omgevingsgeluiden worden gedempt.

 

De rotan hangstoel van Nanna en Jörgen Ditzel

 

De stoffen hangstoel

 

Was de rotan hangstoel echt voor binnenshuis gebruik gemaakt; de stoffen hangstoel is bedoeld om buiten van te genieten. Dit is het enige echte broertje van de hangmat; niet voor niets luidt de naam in het Engels: ‘hammock chair’. Een hangstoel combineert het relaxte van een hangmat met de actievere houding van een stoel. De stoffen hangstoel bestaat uit een zitgedeelte met ophangkoorden aan de zijkanten die boven de spreidstok samenkomen tot één ophangpunt. Daardoor kun je de hangstoel eenvoudig op verschillende plekken ophangen. Inmiddels is de hangstoel ook verkrijgbaar in andere (weerbestendige) materialen en allerlei variaties: met voetensteun, met schuimvulling, in de mooiste kleurcombinaties en van kinderformaat tot maatje XXL. Doordat er in elke stijl, kleur en maat een hangstoel is te vinden, wordt de hangstoel ook binnenshuis steeds meer gebruikt.

 

 Hangstoel met voetensteun

 

De hangstoel met een spreidstok in de lengte

 

Heeft een hangstoel traditioneel een spreidstok dwars boven de stoel, er zijn ook modellen waarvan de spreidstok in de lengte is bevestigd. Deze unieke constructie laat de hangstoel swingen en wiegen in elke richting. Dit, in combinatie met de weinige ophangkoorden, zorgt voor een stuk meer bewegingsvrijheid. Het zitgedeelte is voorzien van een kussen en dat geeft extra comfort en een perfecte ondersteuning van de rug. Een hangstoel met moderne look voor iedereen die vrij en veel wil kunnen bewegen!

 

Hangstoel met spreidstok in de lengte

 

Het kraaiennest


Deze variant van de stoffen hangstoel is speciaal voor kinderen gemaakt. Het kegelvormige model heeft een stevig, rond zitkussen als basis. Met daarom heen een ‘cocon’ van zachte stof nodigt het kraaiennest kinderen uit tot spelen, knuffelen, dromen en lezen. Kinderen vinden het heerlijk om erin te schommelen en dit heeft een positieve invloed op hun evenwichtsgevoel en lichaamsbeheersing. Dit kraaiennest 'Joki' is niet alleen leuk, maar ook nog eens gezond voor lichaam en geest!

 

Het Joki kraaiennest

 

De houten hangstoel

 

Deze hangstoel is een moderne variant op de ‘harde’ modellen uit de jaren zestig, want in plaats van stof is de Globo gemaakt van hout. Geïmpregneerd vurenhout welteverstaan, waardoor deze enorme eyecatcher ook zeer geschikt is voor buitenshuis gebruik. De bolvormige hangstoel heeft een groot zacht kussen om op te zitten of te liggen. De stoel is uitermate stabiel en zeer comfortabel, en uniek in zijn soort. Deze variant van de hangstoel is een lust voor het oog en zowel voor binnen als buiten heel geschikt. Een unieke afsluiter van een rijtje dat in de toekomst ongetwijfeld zal worden uitgebreid met nog vele andere varianten van de hangstoel!

 

De houten hangstoel Globo