Het binnenseizoen breekt aan

Nu na de start van de astronomische herfst ook het weer daadwerkelijk kenmerken van het najaar begint te vertonen, wordt het toch echt tijd om het buitenseizoen af te sluiten. Aan de ene kant jammer, want wat is het toch heerlijk om in je tuin van de zon te genieten, maar aan de andere kant staat ons ook een tijd vol gezelligheid, warmte en lekkers in huis te wachten!

 

Het buitenseizoen afsluiten

 

Een hele zomer is het de belangrijkste leef-, speel- en relaxplek van het gezin geweest, maar vanaf nu zal de tuin letterlijk op de achtergrond gaan staan. Dat betekent dus het tuinmeubilair schoon en droog in de winterstalling zetten en eventueel alle rondslingerende speelgoed verzamelen, schoonmaken en opruimen. Zomerbloeiers kunnen uit de pot en in de kliko. De potten borstel je schoon en zet je op de kop: zo komt er geen water in en voorkom je vorstschade. Hetzelfde geldt voor zinken gieters. Heb je een houten tuinbankje die buiten blijft staan? Leg dan een tegel onder elke poot en het hout blijft langer mooi. Ten slotte nog al het blad van het terras vegen of uit het gazon harken, en klaar. Het is even een zaterdagje aanpoten, maar dan kijk je aan het eind van de middag )en de rest van het seizoen) wel tegen een nette tuin aan en blijven je tuinspullen mooi!

 

Tuin opruimen voor de winter 

 

Hangstoel naar binnen?

 

Onze ervaring is dat de meeste hangstoelen binnen hangen of buiten onder een overkapping. En onder een overkapping blijft een hangstoel weliswaar droog tijdens regen en sneeuw, maar niet gevrijwaard van vocht en kou. Juist het vochtige weer en lage temperaturen tijdens het najaar en winter kan de kwaliteit van de hangstoel behoorlijk aantasten en in het ergste geval zorgen voor weerplekken. De hangstoel na afloop van het buitenseizoen naar binnen halen, schoonmaken en in een goed afgesloten plastic zak ergens op een droge plek opbergen (of op een mooi plekje binnen ophangen) is dus wel zo verstandig om zolang mogelijk plezier van je hangstoel te hebben. Wil je tijdens de herfst en winter wel van je relaxte hangplek onder de overkapping gebruik blijven maken - bijvoorbeeld om daar je sigaretje te roken -  dan zou je de hangstoel steeds na gebruik kunnen losmaken en mee naar binnen nemen. Met een hangstoel is dat gelukkig niet zo moeilijk!

 

Lekker tegen elkaar aankruipen

 

En dan is het tijd om naar binnen te gaan. Ook geen straf! Want wanneer de eerste herfststorm om het huis loeit, is er niets fijner dan de kaarsjes aan te doen, de verwarming op te schroeven en lekker tegen elkaar aan te kruipen. Met een XXL hangstoel kun je heerlijk knus bij elkaar zitten. Een boekje lezen met je kindje of samen met je geliefde een film kijken: in een hangstoel is het extra knus. Bovendien is het na een zomer vol salades, ijsjes en gekoelde rosé tijd voor de hartverwarmende herfstsmaken: kruidnoten met of zonder chocola, een dampende beker chocolademelk met slagroom, warme appeltaart en een gloedvol glas rode wijn. Terwijl het vuur in de open haard knettert, kun je je alles goed laten smaken (je bent voorlopig toch gehuld in winterkleding) en breng je een toast uit op de start van het binnenseizoen!

 

Tijdens de herfst binnen lekker tegen elkaar aankruipen in een grote hangstoel