Het is weer Kinderboekenweek!

Ouders met kinderen op de basisschool is het vast en zeker niet ontgaan... de Kinderboekenweek is weer begonnen! Voor kinderen een feestelijke tijd en aan (groot)ouders een goede reminder hoe fijn en belangrijk voorlezen is. Met de Kinderboekenweek weten we het allemaal weer: lezen is leuk en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

 

Opa’s en oma’s in de hoofdrol

Uiteraard heeft ook deze Kinderboekenweek weer een thema. Dit jaar staan opa’s en oma’s centraal onder het motto: Voor altijd jong! Kinderen voor Kinderen heeft er ook nu weer een swingend liedje met bijpassende clip voor gemaakt. Veel jongens en meisjes zullen hier in de klas mee uit hun dak gaan! En omdat grootouders in elk kinderleven een grote rol spelen, is dit een herkenbaar thema voor jong en oud en staat het garant voor talloze lieve, spannende, grappige en vooral herkenbare verhalen.

 

Kinderboekenweek 2016

 

Voorleestip: Boer Boris gaat naar oma

Voor de allerkleinsten is één van de leuke boeken in het thema het prentenboek met de kleine Boer Boris in de hoofdrol; nummer acht alweer uit de reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Dit keer verlaat Boris met zijn broertje en zusje de boerderij om oma in Den Haag te bezoeken. Ze hebben een hele hoop appels, peren en pruimen uit hun boomgaard geplukt en hopen dat oma daar appeltaart, perensap en pruimenjam van maakt. Dus gaan ze met de trein en de tram naar de stad waar oma woont. Maar oma is misschien niet het lieve oude besje dat je had verwacht…!

 

Knus voorlezen in de hangstoel

 

Mooie prentenboeken als die van Boer Boris zijn heerlijk om samen met je peuter of kleuter te lezen. De mooie illustraties zorgen voor een feest van herkenning en het prikkelende taalgebruik vergroot het taalgevoel en de woordenschat van je kleintje. Een verhaal voorlezen stimuleert daarbij de fantasie en creativiteit van kinderen. Een ideale plek om samen een boek te lezen is de hangstoel. In een grote hangstoel kan je kind lekker tegen je aankruipen en kun je ontspannen en toch actief zitten. Het wiegen van de hangstoel zal je kind daarbij heerlijk tot rust brengen. Daardoor is de hangstoel ook een uitstekende plek om een boekje te lezen voor het slapengaan!

 

Voorlezen in de hangstoel

 

Lekker lezen in het kraaiennest

 

Als je kind al goed kan lezen, dan is het Joki kraaiennest een heerlijke plek om zich met een boek in terug te trekken. Deze vrolijke kinderhangstoel heeft een groot rond zitkussen als basis, waar het kegelvormige doek als een cocon omheen is getrokken. Zo is het een fijn en rustig plekje waarin kinderen al schommelend tot rust kunnen komen. Het zachte wiegen stimuleert bovendien het evenwichtsgevoel en de concentratie van kinderen. In dit fleurige kraaiennest kunnen kinderen helemaal opgaan in hun boek!

 

Zelf lezen in het kraaiennest Joki

 

Zelfleestip: Joris en de geheimzinnige toverdrank

 

De meester van de fantastische verhalen, Roald Dahl, heeft al miljoenen kinderen en ouders over de hele wereld meegesleept in zijn prachtige - en heerlijk recalcitrante - fantasiewereld. Kinderen zullen dan ook zeker geboeid raken door het verhaal over Joris die op een afgelegen boerderij woont. Als hij op zijn nare oude oma moet passen, maakt hij een toverdrankje voor haar. En het werkt! Oma groeit en groeit, zo door het dak. Als Joris en zijn vader nog meer toverdrankjes gaan maken, gebeuren er nog veel meer vreemde dingen…

 

Fijne Kinderboekenweek!