Slapen in je hangmat

Lekker slapen in je hangmat is een van de meest gelukzalig momenten van de zomer. Lekker in de buitenlucht, al wiegend in slaap vallen blijkt ook nog eens hartstikke goed voor je te zijn! Zwitserse onderzoekers weten nu ook waarom.

Slapen in je hangmat


De wiegende beweging maakt dat mensen sneller in slaap vallen dan op een stilstaand matras. Daarnaast blijkt dat je ook nog eens veel dieper slaapt in een hangmat en je hersenen meer tot rust komen in een hangmat.

Onderzoekers van de University of Geneva hebben een custom made bedje gemaakt die zowel kan wiegen als stilstaan. Vervolgens hebben de onderzoekers 12 mannelijke proefpersonen 2 middagen uitgenodigd om 2 x 45 minuten op het bed te slapen. De eerste proef was met een stilstaand bed en de tweede proef op de swing modus.

Dat de proefpersonen sneller in slaap vielen op het wiegende bed verbaasde de onderzoekers niet. Wat ze wel verbaasde was dat de apparatuur, waarmee de proefpersonen gemonitord werden, een duidelijk verschil liet zien in hersenactiviteit op het wiegende bed.


Slapen in je hangmat is goed voor je!

Het wiegen zorgde voor een behoorlijk langere N2 slaap. Wat staat voor je diepere slaap. Ook kreeg het aantal Sleep Spindles een boost op het wiegende bed. Sleep spindles zijn korte electrische activiteiten van de hersenen tijdens de slaap. Deze “sleep spindles” zorgen ervoor dat je hersenen als het ware ge-reset worden.

Professor Michel Muehlethaler was erg verbaast dat het wiegen deze Sleep Spindles meer activeert. Dit kan namelijk een belangrijke ontdekking zijn in de behandeling van mensen die een beroerte hebben gehad of lijden aan andere vorm van hersenletsel. Het is volgens de professor overduidelijk dat wiegen dingen verandert in de hersenen.


De onderzoekers kunnen niet wachten om verder te gaan met het onderzoek. Ze willen onderzoeken wat het slapen op een wiegend bed kan beteken voor mensen met slaapproblemen.

De hangmat blijkt dus niet alleen het meest relaxte product ter wereld te zijn, maar slapen in je hangmat is dus ook “goed voor je gezondheid” bewezen, dankzij dit Zwitserse onderzoek. Geen excuus meer om niet de tuin in te sprinten voor een heerlijke powernap in je hangmat!