Tips voor de inrichting van de babykamer

Jullie eerste kindje is op komst. En daarmee gaat meteen een hele nieuwe wereld voor jullie open: die van de babyspullen. En die is zo vol met keuzes en beslissingen dat je er bijna overspannen van wordt. Van het uitzoeken van een geboortekaartje tot kiezen tussen wegwerpluiers en uitwasbare luiers… De inrichting van de babykamer is één van de dingen die voor veel keuzestress kan zorgen. Met deze tips pak je het slim aan en kun je een hoop ergernis, tijd en geld besparen – ook in de toekomst!

Bepaal een toekomstbestendige stijl

Begin met het bepalen van een stijl of thema. Eentje die niet alleen geschikt is voor een babykamer, maar ook voor de kinderkamer. Want hoe schattig dat behangetje met konijntjes nu ook is, zal je kindje (en jij) daar over zes jaar nog zo over denken? Het beste is om een toekomstbestendige basis te kiezen en daar met accessoires sfeer aan toe te voegen. Met de jaren kun je de Nijntje lamp dan bijvoorbeeld vervangen door iets stoerders. Aan een neutraal rolgordijn of luxaflex kun je met overgordijnen sfeer toevoegen. Zo kost het veranderen van de kinderkamer je niet steeds handenvol geld. Kies ook voor toekomstbestendige meubels, zoals een meegroeibed en een commode die je later als ladekast kunt gebruiken.

Babykamer inrichten

Richt alles praktisch en veilig in

Wanneer de meubeltjes de babykamer in kunnen, is het belangrijk dat je ze slim neerzet. Tijdens het verschonen en aankleden van je baby moet je hierbij zo veilig en handig mogelijk kunnen werken. Richt de commode dus praktisch in of  hang een plank of opbergzak met verschillende vakjes vlakbij. Niets zo irritant als je net de beentjes van je baby in één hand hebt en je niet bij de billendoekjes kunt! En als het rompertje vies is geworden en je hebt geen schone bij de hand, dan moet je met één hand vanaf de commode naar de kledingkast kunnen reiken. Pas ook op met sommige vloerkleedjes; ze zien er heel leuk uit maar kunnen wegglijden of je lelijk laten struikelen. Zet ze in elk geval vast met dubbelzijdig tape. Houdt de verlichting rustig en indirect, zodat het niet in de de ogen van je kindje schijnt. Voor de nachtelijke uurtjes is zacht licht genoeg.

Wat natuurlijk niet mag ontbreken is een mooie babyhangmat. Je kan deze eenvoudig in het babybedje, ledikant of box ophangen.

Meegroeimeubels voor de babykamer

Maak een hoekje om te voeden, knuffelen, lezen en spelen

De ‘nursing chair’ en de ‘reading nook’ zijn kinderkamertrends die overgewaaid zijn uit Amerika. Het zijn knusse hoekjes met bijvoorbeeld een leunstoel, zitzak en een stapel kussens waar je je baby kunt voeden en je kindje kunt voorlezen. Als je kindje nog groter is, kan hij er lekker zelf spelen. Als je een hangstoel voor dit knusse hoekje gebruikt, zal je er nog meer plezier aan beleven. Een hangstoel is perfect om je baby in te voeden. Je zit niet alleen lekker geborgen, de wiegende beweging heeft ook een kalmerende werking. Je zult merken: als je baby overstuur is, breng je hem door samen in de hangstoel te wiegen zo weer tot rust. Er zullen genoeg nachten komen waarin je baby niet in zijn bedje wil liggen en dan is het wel zo fijn dat jullie je kunnen terugtrekken op een comfortabel plekje. Later kun je de hangstoel gebruiken om je peuter in voor te lezen. En als je kindje nog groter is en zijn kamer gebruikt om in te spelen, vervang je de hangstoel door een kleinere kids variant of een kleurig kraaiennest. Voor je kind is dat een geweldig speeltoestel en een geborgen plekje - boordevol warme herinneringen - om lekker op zichzelf te zijn.

Je kan ook kiezen voor een echte babyhangmat. Sommige babies vinden het heerlijk om in een hangmat te liggen!

Gerelateerde Producten