Verschaf je hangstoel onderdak

Eén van de grootste interieurtrends van dit moment is het bij elkaar brengen van de binnen- en buitenruimte. Door het maken van een buitenkamer kun je veel langer van het buitenleven genieten. Er wordt dan ook heel wat afgeklust om een overkapping, veranda of tuinhuis in elkaar te timmeren. Een hangstoel is een heerlijke toevoeging aan elke buitenkamer. Bovendien blijft je hangstoel onderdak veel langer mooi!

 

Inrichting overkapping als buitenkamer

 

Tips voor een sfeervolle buitenkamer

 

In een buitenkamer zit je heerlijk buiten en toch warm en droog dankzij een overkapping en mobiele verwarming. Als de buitenkamer op het zuiden ligt, dan geniet je in de koudere seizoenen optimaal van de verwarmende zonnestralen. In de zomer kan de temperatuur echter snel oplopen. Met zonnewering of door de voorkant te laten begroeien door bijvoorbeeld klimop of druivenstruiken houd je het toch lekker koel. Om de avonden extra gezellig te maken, zorg je voor sfeervolle verlichting met bijvoorbeeld dimbare spotjes, kaarsen, lampionnen, lantaarns en een lichtsnoer. Ten slotte staat of valt een fijne buitenkamer met het juiste zitmeubilair. De plastic tuinstoelen gaan dus aan de kant om plaats te maken voor loungebanken. In hangstoelen kun je heerlijk relaxen en je creëert er meteen een bijzondere en intieme sfeer mee. Hangstoelen zijn bovendien ideaal om onder een overkapping te gebruiken  Er is geen makkelijkere manier om je hangstoel te bevestigen dan aan het plafond. Met een ringhaak met plug, karabijnhaak en touw hang je hem snel en veilig onder dak. Als je nog comfortabeler wilt hangen, kun je ook kiezen voor een hangstoelbevestigingsset met extra veer. Extra voordeel van een hangstoel is dat je hem zo kunt weghalen als je de ruimte voor iets anders wilt gebruiken!

 

Hangstoel op de veranda

 

Overkapping, tuinhuis of veranda?

 

Een buitenkamer kun je op verschillende manieren maken. De makkelijkste en meest gebruikte methode is met een overkapping als basis. Een terrasoverkapping tegen het huis of een erfafscheiding is relatief eenvoudig te maken door een houten frame met palen tegen de bestaande bouw te bouwen en daar dakplaten op te leggen. Eventueel kun je zijwanden plaatsen om de overkapping meer besloten te laten aanvoelen. Een veranda is een uitgebreidere vorm van een overkapping. Meestal is een veranda voorzien van een vloer, zijwand(en) en een lage balustrade aan de voorkant. Een veranda ziet er vaak typisch Amerikaans uit. In plaats van een aanbouw, kun je ook kiezen voor een losstaande buitenkamer, zoals een tuinhuis of blokhut. Voordeel is dat je die op een plek in de tuin van jouw voorkeur kunt (laten) bouwen. Bij een tuinhuis tot 30 m² is daar geen bouwvergunning voor nodig. Voor een aanbouw is een bouwvergunning overigens nooit nodig, maar sommige gemeenten hanteren wel een meldingsplicht. Een tuinhuis of blokhut wordt vaak gebruikt als werkplek, atelier, gameroom of speelhuis. Het is dan ook meer een extra binnenruimte dan een buitenkamer. Daarom zie je vaak dat het tuinhuis of de blokhut wordt voorzien van een overkapping. Daarmee combineer je het beste van beide!

 

Tuinhuisje met veranda

 

Of je nu kiest voor een overkapping, veranda of tuinhuis - met of zonder aanbouw; met een buitenkamer kun je tijdens elk seizoen hoog en droog van je hangstoel én van je tuin genieten!