Alles wat je wilt weten over hangmatten en hangstoelen!

Er zijn veel manieren om een hangmat of hangstoel op een mooie wijze op te hangen. En dat is maar goed ook want niet iedereen heeft twee palmbomen in zijn tuin.

Op deze pagina beantwoorden we vragen die afgelopen jaren vaak gesteld werden en geven we extra handige tips!


De perfecte hangmat kiezen

Alles over hangmatten

Alles over hangmatten

Hangmat ophangen

Hangmatstandaards


De perfecte hangstoel kiezen

Alles over hangstoelen

Betalen

Hangstoel ophangen

Hangstoelstandaards

Hangmat ophangen mogelijkheden


Alles over hangmatten

Alles over hangmatten

Wel of geen spreidstok?

Hoewel hangmatten van oorsprong geen spreidstokken hebben is de hangmat met spreidstokken in opkomst. Beide hangmatten hebben zo hun eigen voordelen.

In een hangmat met spreidstokken kan je recht in gaan liggen en je neemt dus minder ruimte in wanneer je deze gebruikt. Wel neemt de hangmat met spreidstokken wanneer je hem niet gebruikt meer ruimte in dan één zonder spreidstokken.

Een hangmat met spreidstokken is in de regel wat instabieler dan één zonder. Je valt er dus iets makkelijker uit. Dit komt omdat je meer op de hangmat ligt dan erin. De bekende hangmat filmpjes op Youtube of bij Funniest Home Video's zijn dan ook vaak met spreidstokken. Wanneer je rustig in de hangmat gaat liggen is er niets aan de hand, maar doe niet te gek. ;-)

In een hangmat zonder spreidstok heb je wat meer privacy. Na gelang je meer of minder privacy wilt kan je er schuiner of rechter in gaan liggen. Het doek slaat dan als ware om je heen. Voor de echte zonaanbidders is een hangmat met spreidstok weer idealer. Dit omdat, zoals hierboven al beschreven staat, je meer op de hangmat ligt. De zon kan dus beter je lichaam beschijnen.


Hoe lig je in een hangmat?

Een veelgemaakte denkfout is dat je recht in een hangmat moet liggen. Dat is echter niet zo. Je moet eigenlijk wat schuin in de hangmat liggen om de meest comfortabele positie te bereiken.

Wanneer je in hangmat zonder spreidstokken recht gaat liggen slaat het doek volledig om je heen en zie je dus niets meer. Niet echt ideaal (tenzij je even heerlijk wilt slapen en niet gestoord wilt worden). Ga er dus wat schuin in liggen. Dit geldt zowel voor éénpersoons als tweepersoons hangmatten.

In een hangmat met spreidstokken kan je overigens wel recht in liggen.

Hoe lig je in een hangmat?


Welke hangmat kan ik buiten laten hangen?

Alle hangmatten die we verkopen zijn van uitstekende kwaliteit en kunnen tegen een stootje, felle zon en een regenbui. Wel is het altijd verstandig om na gebruik de hangmat op een droge en schaduwrijke plek op te bergen. Zo blijven de kleuren het beste en vervagen ze niet.

Wanneer je de hangmat constant buiten wilt laten hangen raden we aan om te kiezen voor hangmatten gemaakt van Elltex (ExtraLongLastingTEXtile).

EllTex kan buiten blijven hangen ook wanneer het regent of wanneer de zon erg fel is. Toch voelt de stof nog steeds heerlijk zacht aan. EllTex is een mix van polyester en katoen dat waterafstotend en (bijna) niet vervaagd. Ook nadat het meerdere keren nat is geworden. We raden wel aan om de hangmat bij langere periodes van geen gebruik altijd op te bergen.

Boven aan elke categorie kan je in het filter kiezen voor materiaal. Wanneer je voor EllTex kiest zie je alle "Weatherproof" hangmatten.


Hoe was ik mijn hangmat?

Omdat de felle kleuren van de hangmat kunnen uitlopen kies altijd voor een handwas en laat de hangmat natuurlijk drogen (dus geen droger!). Hang de hangmat tijdens het drogen netjes op en de hangmat is direct vrij van kreukels en oneffenheden.

Een hangmat met spreidstok is lastiger te wassen i.v.m. de spreidstokken die helaas niet verwijderd kunnen worden.


Hoe bepaal ik de juiste afmetingen van de hangmat?

Bij HangmatGigant zeggen we altijd: Hoe groter, hoe beter! Dus heb je het budget en de ruimte kies dan een tweepersoons of een familie hangmat. Doordat het doek groter is kan je op meerdere manieren in je hangmat liggen.

Bij een hangmat met spreidstok kies je minimaal een hangmat waarbij de lengte van het doek (dus niet de totale lengte) 30 cm langer is dan je eigen lengte. Je houd dan nog speling over bij je voeten en bij hoofd.

Bij een hangmat zonder spreidstokken geldt ook weer hoe groter hoe beter. Je moet hier echter wel de ruimte voor hebben. Heb je deze ruimte niet kies dan een hangmat waarvan het doek minimaal 30 cm langer is dan je eigen lengte.Hangmat ophangen

Hoe hang ik mijn hangmat op tussen twee muren?

Om een hangmat aan een muur te bevestigen heb je de Hangmatbevestiging 'Complete' nodig. Hierin zitten alle benodigdheden om de hangmat correct op te hangen. Je hebt namelijk muurpluggen nodig om de schroeven te verankeren in de muur.

Heb je slecht alleen een haak met een muurplug nodig dan is de Hangmatbevestiging 'Wall Hook' voldoende.


Bekijk alle bevestigingsmaterialen


Hoe hang ik mijn hangmat op tussen twee bomen?

Om een hangmat aan tussen twee bomen op te hangen heb je de Hangmatbevestiging 'Simple' nodig. Hierin zitten alle benodigdheden om de hangmat correct op te hangen. Natuurlijk kan je ook gewoon een stuk touw gebruiken.


Bekijk alle bevestigingsmaterialen


Wat is ideale afstand tussen twee ophangpunten?

Een hangmat met spreidstok kan je het beste zo strak mogelijk tussen twee punten hangen. Koop dus nooit een hangmat met spreidstok waarvan de totale lengte langer is dan de lengte tussen de twee ophangpunten.

Een hangmat zonder spreidstok (de originele hangmat) is een ander verhaal. Zo'n hangmat hang je op op ooghoogte (1.80 meter). Wanneer je extra touwen gebruikt dien je deze touwen dus hoger te hangen zodat de uiteinden van de hangmat op ooghoogte blijven.

Wanneer je de hangmat ophangt zorg je er voor dat je de hangmat in een halve maan hangt. Voor extra uitleg en duiding bekijk deze afbeelding:
Hangmatstandaards

Waarom een hangmat standaard?

Soms heb je gewoon niet de mogelijkheid om een hangmat op een mooie plek op te hangen. Speciaal daarvoor hebben ze standaards uitgevonden. Maar een hangmat standaard heeft nog een voordeel: Je kan hem verplaatsen. Dus wanneer je even toe bent aan wat schaduw of juist aan meer zon dan sleep je de standaard ernaar toe en kan je weer verder relaxen.

In een hangmat (zonder spreidstok) die opgehangen is in een standaard lig je doorgaans wel wat lager dan wanneer je hem zelf ophangt. Dit kan een probleem zijn wanneer je slecht ter been kan komen. Een hangmat met spreidstok wordt strakker opgehangen en heeft dit probleem niet.


Een houten hangmat standaard?

Een houten standaard ziet er natuurlijk super gaaf uit. Helaas zijn de houten hangmat standaarden wel wat zwaarder en dus lastiger te verplaatsen. Ook is het opbergen een wat grotere klus. Je moet hem namelijk weer uit elkaar schroeven. Het in elkaar of uit elkaar schroeven van de hangmatstandaard duurt zo'n 10 minuten.


Bekijk alle houten hangmat standaarden


Een metalen hangmat standaard?

Een metalen standaard is wat strakker vormgegeven. Ook is de metalen hangmat standaard lichter, makkelijker te verplaatsen en het in- en uit elkaar zetten is binnen 5 minuten gebeurt. De hangmat standaard 'Easy' is de lichtste en goedkoopste hangmat standaard. Wil je iets meer degelijkheiden stevigheid kies dan voor de hangmatstandaard 'Arc'.


Bekijk alle metalen hangmat standaarden


Hoe kies ik de juiste standaard bij mijn hangmat?

Eerst dien je de totale lengte te weten van je hangmat (inclusief touwen). Op HangmatGigant vermelden wij deze gegevens bij elke hangmat. ;-)

Wanneer je een hangmat hebt met spreidstok kan je ervan uitgaan dat wanneer de hangmat er tussen past je prima de standaard kan bestellen. De hangmat met spreidstok mag er wel strak tussen zitten (hoeft dus niet in een halve maan te hangen). De meeste standaards kunnen trouwens iets langer of korter gemaakt worden hierdoor is het niet nodig om extra bevestigingsmateriaal te bestellen.

Wanneer je een hangmat hebt zonder spreidstokken mag de hangmat wel iets in een halve maan hangen. Je hangt hem er dus niet strak in. 10 cm tot 20 cm speling is voldoende. Verstandig blijft om een standaard te bestellen die je kan verstellen zodat je de hangmat naar jou wensen comfortabel kan maken.

Klik hier voor alle hangmatstandaarden.Alles over hangstoelen

Alles over hangstoelen

Welke hangstoel kan ik buiten laten hangen?

Alle hangstoel die we verkopen zijn van uitstekende kwaliteit en kunnen tegen een stootje, felle zon en een regenbui. Wel is het verstandig om na gebruik de hangstoel op een droge en schaduwrijke plek op te bergen. Zo blijven de kleuren het beste en vervagen ze niet.


Hoe was ik mijn hangstoel?

Omdat de felle kleuren van de hangstoel kunnen uitlopen kies altijd voor een handwas en laat de hangmat natuurlijk drogen (dus geen droger!). Hang de hangstoel tijdens het drogen netjes op en de hangstoel is direct vrij van kreukels en oneffenheden.

Bij een hangstoel dien je eerst de stokken te verwijderen alvorens je hem gaat wassen.


Hoe bepaal ik de juiste afmetingen van de hangstoel?

Anders dan bij een hangmat komt het niet zo precies met de afmetingen van een hangstoel. Sommige mensen vinden een wat ruimere hangstoel prettiger en anderen gaan voor een handzamer model.Hangstoel ophangen

Hoe hang ik mijn hangstoel op aan het plafond?

Om een hangstoel aan het plafond te bevestigen heb je de Hangstoel bevestiging 'Complete' nodig. Hierin zitten alle benodigdheden om de hangmat correct op te hangen.

Voor betonnen plafonds worden extra pluggen meegeleverd om de schroeven te verankeren in het beton.

Voor houten plafonds raden we aan om de hangstoel te bevestigen aan een dwarsbalk.

Let er op dat de maximale belasting kan variëren als de kwaliteit van het hout en/of beton wijzigt. Een goed opgehangen haak aan een stevig plafond kan prima 100 kilo verdragen.


Bekijk alle bevestigingsmaterialen


Hoe hang ik mijn hangstoel op aan een tak van een boom?

Om een hangstoel aan een tak of aan een balk op te hangen heb je de Hangstoelbevestiging 'Simple' nodig. Hierin zitten alle benodigdheden om de hangstoel correct op te hangen. Je slaat simpel het touw om de balk of tak heen, maakt het touw op maat en hang de hangstoel eraan.


Bekijk alle bevestigingsmaterialen


Wat is ideale hoogte van het ophangpunt?

Zolang het niet te laag hangt maakt het niet uit. Een hangstoel moet wel minimaal 30-40 cm van de vloer hangen. Let er wel op de de touwen lang genoeg zijn om de hangstoel op juiste hoogte op te hangen.Hangstoelstandaards

Waarom een hangstoelstandaard?

Soms heb je gewoon niet de mogelijkheid om een hangstoel op een mooie plek op te hangen. Speciaal daarvoor hebben ze standaards uitgevonden. Maar een standaard heeft nog een voordeel: Je kan hem verplaatsen. Dus wanneer je even toe bent aan wat schaduw of juist aan meer zon dan sleep je de standaard ernaar toe en kan je weer verder relaxen.

In een hangstoel die hangt in een standaard lig/zit je doorgaans wel wat lager dan wanneer je hem zelf ophangt. Dit kan een probleem zijn wanneer je slecht ter been kan komen.


Een houten of een metalen standaard?

Een houten standaard ziet er natuurlijk super gaaf uit. Helaas zijn ze wel wat zwaarder en dus lastiger te verplaatsen. Ook is het opbergen een wat grotere klus. Je moet hem namelijk weer uit elkaar schroeven.

Om die reden kiezen veel mensen toch voor een metalen standaard. Ze zijn lichter, makkelijker te verplaatsen en het in- en uit elkaar zetten is binnen 5 minuten gebeurt.


Zijn er ook standaards voor aan de muur?

Ja zeker! Deze standaarden bevestig je aan de muur en zorgen er voor dat de hangstoel vrij van de muur komt te hangen. Bekijk onze muurstandaards.


Hoe kies ik de juiste standaard bij mijn hangstoel?

Alle hangstoelen passen in alle hangstoelstandaard. Lekker simpel dus. Je moet alleen op het gewicht letten wat de standaard kan dragen. Metalen standaarden kunnen doorgaans wat minder gewicht dragen. Let daar dus op tijdens het kiezen van een geschikte standaard.


Bekijk alle hangstoelstandaarden